Донецький юридичний інститут МВС України

Курсанти першого курсу факультету №1 Ігор Голуб та Максим Шайкін разом з батьками згідно з релігійними обрядами 19 січня посвятились  в м. Кривому Розі парку «ім. Газети Провда» біля «Човнової станції» в вирубаній з льоду ополонці в вигляді хреста.  

Водохрещєння останнє з різдвяно-новорічного циклу та завершує Святки — 12 днів Коляди між Різдвом та Водохрещем. Із цим святом пов’язують хрещення Ісуса Христа: коли Син Божий досяг 30-річчя, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. Уже багато століть українці дотримуються певних традицій. За словами корінної жительки Кривого Рогу 55 ріної  бубусі Мар’яни Петрівни котра також була присутня на водохрещі, набирають воду після півночі й до сходу сонця. Весь день 19 січня вода освячена. Нею обов’язково омиваються з ніг до голови. Вода цього дня змиває і фізичні, і душевні хвороби. А бережуть цілющу воду протягом року.

Тіло можна очистити і в ополонці. Вважають, що найкраще, коли ополонку вирубано в річці. Заходять у неї спокійно, з молитвою і проханням очиститися. Тричі занурюються з головою й виходять на берег. Жінки мають заходити в сорочках і спідній білизні. Чоловіки теж мають заходити в білизні. Адже це велике церковне свято, і не варто оголюватися.

Та очищаючи тіло, не забуваймо про душу. Нині в нашій країні відбуваються непересічні події, які мають неабиякий вплив на духовне відродження нації.

Під час презентації у Києві книжки глави Української греко-католицької церкви в четверг  цього тижня було наголошено, що Блаженнійшого Святослава Шевчука «Діалог лікує рани».

На жаль, ми не вміємо комунікувати. Живемо у світі монологів. Не вміємо чути іншу людину, навіть якщо вона думає по-іншому. Але діалог — дуже важливий елемент загальнолюдської культури, який ми повинні віднайти в собі. Часом гадаємо, що існує дві думки: моя і неправильна. Нам іноді здається, що діалог — це наче визнати поразку, здати свої позиції. Однак це не так, не треба боятися діалогів. Надто з Богом та ближнім, навіть якщо він думає зовсім не так.

Сектор комунікації

Анастасія Школьна

Real time web analytics, Heat map tracking